Proč nepracuji na mobilu a proč pracovat raději na počítači

Mobil je pro mě jen plánovač, přehrávač, telefon a fotoaparát. Zkusím vám napsat, proč nepracuji na mobilu a proč upřednostňuji raději počítač.

Jestli mě ale budete chtít usvědčit z neznalosti uživatelských dat a chcete mě přesvědčovat, že polovina uživatelů na internetu používá mobil… Nemusíte: to všechno vím, vším jsem si prošel.

Začal jsem „mobilní“ věci používat v době, když existovaly tlačítkové telefony a jako novinář jsem pracoval s úžasným pomocníkem: PSION 3a a také PALM III ještě před tím, než to koupila – a později pohřbila – firma 3Com.

na mobilu na počítači pracovat
na mobilu na počítači pracovat

Používám dotykové telefony od počátku věků a nedám na ně dopustit, protože mi pomáhají nejvíce v:

  • organizace a přehledu času a schůzek,
  • udržování kontaktů a databázi kontaktů na cloudu,
  • komunikaci všeho druhu přes různé chaty – WhatsUp, Messenger, SMS (miminálně), Instagram,
  • autonavigaci na místo jednání,
  • poslechu podcastů.

To všechno mi neskutečně a neměřitelně usnadňuje práci, šetří čas a dává jistotu, že na místo dojedu včas a ještě mezitím můžu nastřelit v Google Docs témata schůzky. Všechno super.

Velký displej = komfortní práce

Jenže tohle všechno jsem schopen snadno a rychle díky cloudům dělat také na počítači s mnohem větším displejem a velkou klávesnicí, kde napíšu článek jako tento za 12 minut, aniž bych u toho udělal 333 překlepů a musel se opravovat – to je šíleně vyčerpávající.

Proč nepracuji na mobilu a proč pracovat raději na počítači

Když píšu mnohem více, tak myslím MNOHEM více. Na počítači můžu snadno vytvářet PDF, zpracovávat fotografie, obrázky, grafy, tabulky, tvořit dokumenty, přesouvat je a spravovat fotky na mé instalaci Lightroom. Na několik kliknutí můžu konvertovat dokument z jednoho formátu do druhého, mám pod kontrolou, který internetový prohlížeč chci na konkrétní věc používat a proč, a sám si to všechno řídím.

Mobil je jen zařízení pro prohlížení

Mobil mi všechny tyhle věci jen komplikuje díky tomu, že je malý, dokumenty se tam špatně spravují, v podstatě se s nimi nedá pracovat. Mobil zůstává pouze jako zařízení pro prohlížení.

Během poslední dekády sice došlo k významnému přesunu uživatelů směrem k mobilní spotřebě dat; v roce 2010 tvořily stolní počítače více než 97 % celosvětového provozu na webu, ale do roku 2022 se tento podíl snížil na pouhých 41 %. Zatímco mobilní zařízení zaznamenala v posledních letech výrazný nárůst popularity a zaujímají 59 % tržního podílu. Je to trend, bez pochyby. Ale pouze z hlediska SPOTŘEBY konzumace internetových dat. Jenže to neznamená, že ta data jsou „užitečná pro práci“ a dělají vás produktivnějšími, spíše je používáme jako zařízení pro konzumaci dat.

na mobilu na počítači pracovat

Na mobilu nepracovat

Pro mě je mobil spíše „náhledové“ zařízení, kde spotřebovávám „data“, klikám na Like a mám ho jako pasivní zařízení. Není možné a nebude možné na něm dělat práce, které dělám teď na stolním počítači nebo notebooku – z důvodu ergonomie. Prostě člověk je statisíce let pořád z hlediska somatologie stejný. Prsty, velikost obrazu, posed, jsou stejné už hodně dlouho.

A stejní zůstaneme, dokud si do mozku nezačneme voperovávat čipy a přimontovávat umělé paže…

Jenom napsat odpověď na tři řádky do diskuzní konference a doložit k textu obrázek je práce na 30 sekund na stolním počítači, ale na mobilu na 3, 4 nebo 5 minut… Přijde mi to jako marnění času.

na mobilu na počítači pracovat

Při představě, že bych prohlížel internetové stránky, přeukládal nebo dlouze něco komentoval, instalovat eshop, generoval a sdílel URL odkazy, opravoval kód na nějakém linuxovém serveru, diskutoval a vkládal fotografie do diskuzních konferencí: vše na mobilním zařízení – mě jímá hrůza. Na počítači jsem při činnostech, které tvoří majoritu mé práce, tak 5x rychlejší a efektivnější než na mobilu.

Počítač jako neproduktivnější nástroj

Proto je pro mě stále stolní PC nebo notebook primárním zařízením používaným pro skutečnou práci. Větší displej a klávesnice u mě naprosto vítězí z pohledu kreativity, rychlosti a spolehlivosti tvorby.

Mimochodem, tenhle článek jsem samozřejmě napsal na PC, obrázky vygeneroval v AI a okno měl otevřené v prohlížeči Firefox společně s 22 dalšími okny… Je to prostě celkově operativnější. Myslíte, že byste tohle dokázali na mobilu?

To jsou mé důvody, pro používám na tvoření počítač a na spotřebu mobil (tablet).

By Editor

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..